top of page

Інтерактивні технології - один із засобів сприяння розвитку зв*язного мовлення у дошкільників



Про мовленнєвий розвиток дошкільника роблять висновок за рівнем сформованості у нього знань, умінь, навичок, інтересів, соціальних та психологічних мотивів, а також потреб, що становлять основу особистісної культури дитини.

Чим вищий рівень мовленнєвих здобутків у малюка, тим більша можливість у нього соціально та інтелектуально активізуватися у колі своїх ровесників.

На думку відомого психолога Олени Кононко, вихователь має навчати дітей дотримуватись певних правил позитивного спілкування:

  • спілкуватися з партнером доступною та зрозумілою мовою;

  • поважати співрозмовника, беручи до уваги його пропозиції, враховуючи його знання, надаючи право вибору і т.п.;

  • підкреслювати єдність інтересів, планів, думок;

  • цікавитися проблемами партнера.

При цьому педагог сам має стати для дітей зразком у спілкуванні.

Щоб спілкування дітей було результативним, вихователь повинен створити умови для розвитку комунікативних навичок дошкільнят.І однією з таких умов є активне використання в освітньому процесі інтерактивних методів навчання.

02 листопада 2017 року в Смолінському закладі дошкільної освіти "Ромашка" відбулося чергове засідання майстер-класу вихователя-методиста даного закладу Павленко К.І. з проблеми "Використання інтерактивних технологій з метою розвитку зв*язного мовлення у дошкільників". В ході роботи майстер-класу Катерина Іванівна ознайомила присутніх з таким ефективним способом формування системності знань на основі змісту дошкільної освіти як метод інтелектуальних карт або розумових карт-схем. Педагоги дошкільних закладів району мали змогу переглянути інтегроване заняття з пріоритетом інтелектуально-мовленнєвих завдань у старшій групі, під час якого було використано коректурну таблицю та схему розумових дій. Вихователь Микитюк Т.О. продемонструвала можливість розвитку зв*язного мовлення, збагачення активного словника дітей, навчання вихованців складанню розповіді-міркування згідно запропонованої моделі та зразка. В рамках методичної студії майстер-класу Павленко К.І. презентувала напрямки розвитку зв*язного мовлення дітей дошкільного віку.Вихователь-методист розкрила значення діалогічного та монологічного мовлення, продемонструвавши завдання з їх розвитку; детально зупинилася на використанні метода описування картин - складання зв*язної розповіді, фактичної за змістом, дітьми різних вікових категорій та провела з колегами практичну роботу по створенню карти розумових дій.




Избранные посты
Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
Тегов пока нет.
Мы в соцсетях
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page